Pozor, tequila je v ohrožení!
Milovníci tequily bijí na poplach. Cena oblíbeného nápoje stále roste a dokonce hrozí, že se z něj stane velká vzácnost. Může za to nedostatek kaktusů, ze kterých se tequila vyrábí. Ty ubívají kvůli rostoucí poptávce a také kvůli epidemiím. Modré agáve se odborníci snaží nahradit šlechtěním nových druhů kaktusů, ale zatím bez větších úspěchů.
Pravá mexická tequila se vyrábí z kaktusů rostoucích pouze poblíž města Tequila. Jejich stáří by mělo dostahovat 7 - 10 let. Kvůli jejich nedostatku musí nyní mexičtí výrobci často používat k výrobě lihovin jiné druhy agáve ze všech koutů Mexika. Určitou náhražkou by mohl být kaktus naguey, ze kterého se dělá lihovina meskcal. I těchto kaktusů ale ubývá.
Další články této kategorii:
Ze života