Káva podporuje vznik rakoviny
Káva dlouho patřila mezi potraviny, které sice nebyly lékaři příliš doporučována, nicméně rozhodně nebyla označována za nebezpečnou. To už nyní ale neplatí. Švýcarští vědci zjistili, že s kávou do našeho těla dostáváme acrylamid. Jde o chemikálii, která patrně narušuje genetický kód, a vyvolává tak rakovinu. Acrylamid vzniká zvláště při pečení, fritování a smažení. Patrně i při grilování.
Káva byla v minulosti z hlediska potenciálního nebezpečí rakoviny opomíjena, při dosavadních průzkumech mezi lidmi nemocnými rakovinou se vědci zaměřovali hlavně na to, zda osoba jedla často pečené či fritované jídlo, na kávu se zapomínalo. Nyní byla při testech zařazena i káva a výsledky byly alarmující. Zatím není známo, jak velké riziko pití kávy přináší, nicméně lékaři varují, omezte její konzumaci.
Další články této kategorii:
Zdraví