Čínský trh sází na vajíčka vařená v moči
Šéfkuchaři tradiční čínské kuchyně se rozhodli vsadit na tamní specialitu a chtějí s ní prorazit do světa. Jedná se o vejce vařená v moči.
Delikatesa pochází z Dongyangu v provincii Zhejiang a je stará tisíce let. Propagátoři se rozhodli odtajnit recept a prorazit s ním na trh v okolních zemích. „Moč je sbírána na místních školách. Sbíráme tu nejkvalitnější, tzn. od chlapců do deseti let. Ve školách močí do kyblíků a ty svážíme každý den, aby moč zůstala čerstvá,“ vysvětluje kuchař Lu Ming. Poté se vejce vaří přímo v moči, nejprve ve skořápkách a poté den a noc bez skořápky. Až následně jsou připraveny ke konzumaci. „Vajíčka takto připravená jsou nejen delikatesou, ale jsou také velmi zdravá. Snižují horečku, pomáhají v koncentraci, když jste unavení. Chystáme se na velký export mimo Čínu, aby i ostatní mohli poznat vytříbenost čínské kuchyně,“ dodal Ming.
Další články této kategorii:
Ze života