Jak chutná mléčná dráha?
Astronauti, kteří testují prachové shluky uvnitř Mléčné dráhy se shodují, že Mléčná dráha by mohla chutnat po malinách.
Vědci z Planckova institutu v Bonnu původně hledali přítomnost aminokyselin. Aminokyselinu nenašli ani jednu, zato objevili přítomnost sloučeniny ethyl format, který dává malinám jejich charakteristickou chuť. Astronauti použili teleskop IRAM umístěný ve Španělsku a jeho pomocí analyzovali elektromagnetické vlnění uvolňující se z oblasti Sagittarius B2. Během analýzy dat z vesmíru byly zachyceny kromě ethyl formatu i stopy jedovatého propyl kyanidu. Zatím se jedná o dvě největší molekuly, které byly ve vesmíru objeveny. Astronom Arnaud Belloche závěry zkoumání shrnul: „Nalezená látka skutečně dává malinám chuť, ale na to aby i vesmír chutnal malinově, bude zapotřebí ještě spousta dalších molekul.“
Další články této kategorii:
Věda a technika