Rajčaty proti rakovině prostaty
Jídla bohatá na rajčata či kečup má příznivý vliv na snížení rizika rakoviny prostaty. Vědci zjistili, že u mužů, kteří v týdnu konzumovali alespoň dva pokrmy obsahující rajčata, se snížilo riziko rakoviny prostaty o 24 až 36 procent. Výzkum potvrdil dřívější domněnky, že strava bohatá na rajčata a potraviny obsahující lykopen, stejně jako na další ovoce a zeleninu, může snižovat riziko rakoviny prostaty. Lykopen pravděpodobně chrání proti rakovině tím, že absorbuje volné radikály, které vznikají při látkové přeměně v těle a mohou poškozovat genetickou strukturu buněk.
Velký vliv má ovšem i zpracování rajčat. Na rozdíl od jiné zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat syrovou, u rajčat je to naopak. Příznivé účinky měla hlavně tepelně upravená rajčata. Tepelná úprava rajčat patrně narušuje buněčnou stěnu plodů a umožňuje tak lidskému organismu absorbovat více lykopenu.
Další články této kategorii:
Zdraví