Zbytky vína mají antibakteriální účinky
Výlisky z hroznů vinné révy se buď kompostují, nebo se z nich může ještě kvašením získat ocet. Vědci však zjistili, že hmota zbývající po vylisování hroznů má antibakteriální účinky a může být využita ve stravování i zdravotnictví.
Podle tureckých odborníků jsou vylisované hrozny účinné proti širokému spektru bakterií, včetně těch, jež způsobují zkázu potravin a různé choroby. Testovali dvě odrůdy vinné révy a z nich získané výlisky na dvou kulturách bakterií. Použili genetiky nejvyužívanější E. coli a také Staphylococcus aureus.
Právě E. coli nalezneme na většině nevařeného jídla a některé její kultury mohou produkovat do potravy jedy. Ačkoli se jindy E. coli vyskytuje také ve střevě člověka, některé nebezpečné kultury mohou způsobit vážné zdravotní komplikace.
Staphylococcus aureus je ve své nezhoubné variantě často na kůži mnohých lidí, kde jim neškodí, ale naopak pomáhá vytvářet ochranný film, ovšem rovněž některé jeho kultury mohou být nebezpečné. Způsobují totiž vážná kožní onemocnění, záněty i choroby krve. Přitom hroznové výlisky i tyto nebezpečné bakterie dokáží zahubit.
A jak si představují vědci, že by se antibakteriální síly výlisků dalo využít? Snaží se připravit použitelný výtažek, který by se stal součástí pokrmů.
Další články této kategorii:
Zdraví
, Věda a technika