Zeleninové saláty jsou zdravé jen s olejem
Nad konzumací salátů vyrobených ze syrové zeleniny jásají nejen lékaři, ale především tělesná schránka. Spousty vitaminů, minerálů a dalších živin obsažených v zelenině je pro lidské tělo hotovým zázrakem. Aby se však trávicí trakt, orgány a buňky těla z toho požehnání mohly radovat, musí být v salátu vždy alespoň malé množství tuku, nejlépe olivového oleje.
Proč? Blahodárně působící látky jsou rozpustné částečně v tucích, částečně ve vodě. A poněvadž se látky rozpustné v tucích vstřebají do těla zase pouze v tucích, jen vodní zálivka nestačí. Bez oleje zůstanou některé látky nestrávené a vyjdou nevyužity z těla ven.
Američtí odborníci z Iowy zveřejnili výčet látek, které se do těla bez tuků nevstřebají. Jsou to alfa-karoten, beta-karoten (provitamin A) a lykopen. Jsou to látky, jež chrání tělo před vznikem rakoviny a srdečních chorob.
Zatímco alfa a beta-karoten jsou obsaženy v barevném ovoci a zelenině, zejména v mrkvi, a tělo si z něj vyrábí vitamín A, lykopen je barvivo obsažené především v rajčatech. Je to látka, jíž byla v poslední době věnována velká pozornost a jíž lze přičíst účinky chránící tělo před vznikem rakovinného bujení.
Takže do zeleninového salátu by se měly přidat kousky sýra, masa, tučného dresinku nebo oleje, prostě zdroje tuků, v nichž se vitamíny mohou rozpustit a být přijaty do těla. V tucích se rozpouštějí především barviva a vitamíny A, D, E a K. Ty působí v těle jako antioxidanty, látky, které chrání buňky před poškozením a vznikem různých mutací. Vhodnější jsou přitom tuky nenasycené z rostlinných olejů oproti nasyceným z živočišných zdrojů.
Další články této kategorii:
Zdraví