Sodovka ničí zuby
Škodlivější než limonády s cukrem jsou podle výzkumu amerických vědců z Marylandské univerzity perlivé nápoje všeho druhu, včetně dietních. Plyn, jímž jsou syceny, totiž narušuje zubní sklovinu a stává se tak jednou z příčin vzniku zubního kazu.
Na vině jsou, jak uvádí v nejnovějších čísle odborného časopisu General Dentistry vedoucí výzkumného týmu Anthony von Fraunhofer, především jablečná, vinná, citrónová a fosforová kyselina, které se dostávají do nealkoholických nápojů při jejich obohacování "bublinkami". Ukázalo se přitom, že některé tekutiny uváděné na trh jako dietní jsou dokonce podstatně agresivnější než slazená sodovka.
"Obecně se ví, že zubům škodí cukr, zdaleka však ne tolik jako kyseliny, které průběžně vymývají ze skloviny potřebný vápník," uvedl Anthony von Fraunhofer.
Tento závěr kupodivu neplatí pro jakékoli nápoje typu kola, které se ukázaly jako nejbezpečnější. A navíc se nepodařila prokázat jakákoli souvislost mezi četností zubních kazů a šumivými nápoji u dětí a mládeže.
Negativní dopad byl totiž zaznamenán pouze u lidí ve věkové kategorii od pětadvaceti do čtyřiceti let, u nichž už v těchto letech beztak dochází k postupnému odvápňování všech kostí.
Další články této kategorii:
Zdraví
, Věda a technika