SEKUNDASvět celebrit, svět kuriozit

Po dietních potravinách se tloustne

Většina lidí, kteří si pečlivě hlídají váhu a nechtějí přibrat, bedlivě studuje informace o energetickém obsahu vyhlédnuté potraviny, bez něhož se prakticky neobejde žádný lákavý obal. Pokud zahlédnou slova, jako je light, dietní nebo bez použití tuku, pak věří, že jejich výběr je jedině možný a správný. Oponovat si jim troufá Helen La Fontaineová z Deakinovy univerzity v Melbourne. Při zkoumání různých druhů poživatin, které hrdě hlásají, že neobsahují žádný tuk nebo jenom jeho minimální množství, dospěla k závěru, že ve své podstatě představují nebezpečnou kalorickou bombu. Ve snaze učinit je chuťově přitažlivé, je totiž výrobci většinou štědře dolaďují cukrem nebo uhlohydráty. Energetický obsah, který se u protinožců pohybuje v běžně podávané stravě kolem 5,1 kJ/g, dosahuje u speciálních výrobků až 7,7 kJ/g. Tělo je pak nestačí zpracovávat a přebytky kalorií se v něm začnou ukládat v podobě tukových vrstev. Jediné řešení pro osoby se sklony k nadváze vidí proto vědkyně v konzumaci zeleniny a ovoce. I ochucování olejem nebo jinými mastnotami není příliš na škodu. Příjem energie 3,9 kJ/g se dá stále považovat za relativně nízký. Navíc při konzumaci těchto rostlinných produktů se člověk nemusí trápit hladem, ale může si je dopřát v míře, která ho zasytí.

Další články této kategorii: Zdraví