Mírné pití zvyšuje hladinu dobrých hormonů
Fakt, že půl litru piva nebo dvě deci červeného vína lidskému tělu, zejména oběhové soustavě a srdci prospívají, jsou dobře známy, ale teprve holandští vědci se snaží přijít na to, proč tomu tak je. Odpověď nalezli u hormonů. Malé množství alkoholu totiž, jak se zdá, ovlivňuje produkci "dobrých" hormonů chránících srdce a cévy před vznikem chorob.
"Lidé, kteří si dopřejí malé množství alkoholu denně, mohou mít zvýšenou hladinu zdraví prospěšných hormonů," tvrdí doktor Henk Hendriks z Nizozemí.
Mnoho studií prokázalo, že umírněná konzumace alkoholu opravdu redukuje risk vzniku kardiovaskulárních chorob, zvláště kornatění cév, zánětů žil, tvorby sraženin a ovlivňuje také metabolismus tuků v krvi.
Do popředí zájmu odborníků se dostávají rovněž pohlavní hormony. Tak například mužský pohlavní hormon dehydroepiandrosteron může udržovat cévy zdravé. Přitom s věkem množství hormonu v těle klesá.
Doktor Hendriks zkoumal vliv mírné konzumace alkoholu na produkci tohoto a dalších pohlavních hormonů a zjistil, že po třech týdnech vzrostla hladina hormonu dehydroepiandrosteronu u dobrovolníků konzumujících denně jedno pivo o sedmnáct procent, ale testosteron během tří týdnů konzumace piva u mužů klesl o sedm procent, zatímco u žen se jeho hladina vůbec neměnila.
Vyjma některých hormonů vzrostla také hladina HDL "dobrého" cholesterolu, který chrání cévy.
Sečteno a podtrženo, mírné pití alkoholu skutečně pomáhá chránit oběhovou soustavu před vznikem chorob.
Při zvýšené konzumaci lihovin však prudce nabývají na síle negativní vlivy a blahodárné účinky nejsou téměř žádné, varují odborníci před špatným výkladem vlivu alkoholu na zdraví člověka.
Další články této kategorii:
Zdraví
, Věda a technika