Cenná rada pro koledníky: malovaná vejce vydrží i několik měsíců
Pokud se malí koledníci postarají o Velikonocích o slušnou výslužku, postaví rodiče před problém, jak zkonzumovat vařená vejce dřív, než se začnou kazit. Vědci ze švýcarského úřadu pečujícího o zdraví obyvatel uveřejnili v časopise Eltern potěšující a uklidňující zprávu. Tyto produkty se nestávají nepoživatelnými zdaleka tak rychle, jak dosud spotřebitelé předpokládali.
Pokud byla vajíčka po uvaření hned ochlazena a skladují se při pokojové teplotě kolem 22 stupňů Celsia, lze je bez problémů jíst jeden až dva dny. Po dobu jednoho až dvou týdnů se udrží naprosto přijatelná v případě, byla-li po přelití studenou vodou uložena do ledničky. Až měsíc lze bez obav natvrdo vařená vejce konzumovat, pakliže je uchováváme při pokojové teplotě, aniž bychom je předtím zchlazovali.
Rekord drží natvrdo uvařená vejce průmyslově zdobená, která se běžně prodávají v supermarketech. Dají se totiž upotřebit i po několika měsících. Důvod? Po obarvení jsou napouštěna lakem, jenž zajišťuje jejich ochranu před bakteriemi. Pozor by si však na ně měli dát ti, kteří jsou alergičtí na chemická barviva, neboť u nich mohou vyvolat například kopřivku nebo astma.
Další články této kategorii:
Věda a technika