Náhodné sportování spíš škodí
Ačkoliv se většinou hovoří o sportu jako o účinném prostředku k zachování fyzické i duševní svěžesti, o předcházení různým nemocem nemluvě, vědci z univerzity ze severoirského Ulsteru dospěli k názoru, že to platí především pro jedince, kteří se sportu věnují systematicky.
Tým vedený Garthem Davisonem a Ciarou Hughesovou totiž zjistil, že v organismu netrénovaných, přesněji řečeno příležitostných vyznavačů aktivního pohybu, dochází ke zvýšené tvorbě takzvaných volných radikálů, jež mohou poškodit i jejich dědičný fond. U soustavně cvičících nic podobného přitom neobjevili.
Řešení tohoto problému našli vědci díky pečlivému zkoumání dvou skupin pokusných osob. U první z nich, které dodávali antioxidanty, se v podstatě neprojevil negativní účinek volných radikálů, zatímco u druhé, jež dostávala placebo, byl zřejmý.
Závěr, k němuž dospěli, asi lenochy příliš nepotěší. Ulsterský výzkum jim ani náhodou nedává do rukou pádnou výmluvu, proč se nevěnovat sportu. "Kdo se chce sportem zabývat, měl by začít pomalu a postupně zvyšovat tréninkové dávky," doporučují vědci.
Nebezpečné volné radikály mohou sportující lidé ochromit tím, že se začnou zdravě stravovat, především pak konzumovat potraviny, které samy o sobě dodávají přírodní antioxidanty. Patří k nim například brokolice, špenát, ale také angrešt, okurky, citrony a datle.
Další články této kategorii:
Zdraví
, Sport