Čokoláda prospívá srdci a cévám
Pokud vám miláček k Valentýnovi nadělil nějaké to sladké čokoládové pokušení, možná vás má rád víc, než sám tuší. Ačkoli vaše srdce zaplesalo nad jeho láskou a pozorností, určitě bylo nesmírně vděčné i tehdy, když jste čokoládu spořádali. Nový výzkum totiž potvrzuje, že čokoláda pomáhá srdci tlouci déle a silněji.
Čokoláda je nejznámější a ve světě nejrozšířenější cukrovinkou, jakou kdy lidstvo vymyslelo. Obsahuje několik stovek různých chemických látek, mezi nimiž nechybějí flavonoidy, obsažené také v červeném víně a zeleném čaji, které pomáhají zlepšit cirkulaci krve, snižovat tlak a které zlepšují celkovou kondici lidského srdce.
"Piji čokoládu denně, protože mě činí šťastným, moje srdce ožívá," prohlásil slovy jedné aztécké písně Francisco X. Alarcon z Kalifornské univerzity v Davisu.
Podle odborníků je nejvíce flavonoidů v kvalitním středoamerickém kakau. Pokud jsou cukrovinky z bílé, mléčné nebo jinak upravené čokolády, procento těchto účinných látek se snižuje. Také je třeba brát v potaz, že mnohé sladkosti nabízejí vyjma kakaa, respektive čokolády, také řadu nasycených tuků a příliš cukru, takže jejich nadměrná konzumace může naopak škodit.
Pokud se tedy rozhodnete využít zdraví skryté v kakau, měli byste konzumovat buďto přímo tento prášek rozpuštěný v mléce, nebo sáhnout spíše po hořké čokoládě. Ta má totiž méně tuku i cukru a přitom si zachovává vysoký obsah kakaa a v něm obsažených flavonoidů.
Další články této kategorii:
Zdraví
, Věda a technika