V Brazílii trestají zákazníky restaurací, kteří nedojídají
Zdají se vám porce ve vaší oblíbené restauraci příliš velké, takže často necháte na talíři nedojedené zbytky? V Brazílii byste si tento výdobytek moderní společnosti nemohli dovolit. Tamní restauratéři totiž pokutují zákazníky, kteří jídlem plýtvají a nevracejí talíře čisté. Snaží se tím podpořit program proti mrhání potravinami.
Tímto postupem se však připravují o zákazníky, které pohoršuje, že musí zaplatit více, když snědí méně. Začínají si vybírat takové podniky, kde jim za zbytky na talíři nebudou účtovat extra cenu.
"Situace není dobrá. Třetinu jídla vyhazujeme. Z deseti porcí jsou nedojedeny čtyři. Jídlem by se mrhat nemělo, proto jsme se rozhodli pokutovat nepořádné strávníky," sdělil deníku Jornal da Globo mluvčí cechu restauratérů.
"Je to plýtvání a kolem nás jsou milióny lidí, kteří hladovějí a jimž se nedostává ani pro život nezbytné množství potravy," doplnil restauratér Claudia Borges.
Jenže zákazníky tahle myšlenka neuspokojuje. "Nemohu s tím souhlasit. Neexistuje zákon, na jehož základě by vás mohli přinutit sníst všechno. Co když vám jídlo nebude chutnat, nebo se vám udělá nevolno? To pak do sebe nacpete jídlo za každou cenu a poběžíte ho pak stejně vyzvracet na toaletu. Šetření není v tom, že se budou zákazníci restaurací přecpávat. Tím nikoho nenakrmíme," stěžoval si deníku Jornal da Globo zákazník Antonio Santos.
Vláda však nedávno rozhodla, že jednání restaurací odporuje zákonu, a tak jejich snaha trestat plývání zákazníků v přepočtu stokorunou za jednu nedojedenou porci bude naopak příslušnými úřady pokutována.
Další články této kategorii:
Ze života